Marja Sas, Praktijk voor Coaching & Therapie

Over Verlies, Verandering en Afscheid ..... en over Rouw

Bevroren Rouw

Over hoe Rouw doorvoeld en doorleefd wil worden.


Bevroren Rouw .... wat moet ik me daar bij voorstellen? Rouw is al zo moeilijk en dan nu bevroren rouw?


Rouw wil doorleefd en doorvoeld worden. Ik weet uit eigen ervaring dat doorgaan door velen van ons automatisch gedaan wordt na een verlies of een verandering. Ik zag het mijn ouders doen en ben het ook zo gaan doen, tot ik vastliep. Hier had ik een keuze: vast blijven zitten in mezelf of de gevoelens en emoties die bij rouw horen, doorleven en doorvoelen.

Als we niet rouwen, kan het bevriezen. De rouw blijft bij ons en laat zich toch wel voelen. Het helpt ons herinneren dat we nog iets te doen hebben. Bevroren rouw houdt ons weg bij onze heling, weg bij het weer gaan leven.

Het gaan voelen van onze emoties doet pijn, net als het weer tot leven komen van onze koude handen in de winter en we vergeten waren handschoenen aan te trekken. Rouwen maakt dat we weer langzaam tot leven komen, maakt dat we zo goed als mogelijk leren leven met ons verlies of de verandering, maakt dat we weer stappen voorwaarts kunnen zetten, maakt dat er weer wat kleur in ons leven komt ... en ja dat doet pijn.

Merk jij dat je vastloopt na een verlies of een verandering, of merk je dat jouw rouw is bevroren en je wilt hier verandering in brengen, neem dan contact op met mij zodat we samen kunnen kijken wat nodig is.