Marja Sas, Praktijk voor Coaching & Therapie

Over Verlies, Verandering en Afscheid ..... en over Rouw

Leven met en na kanker


Een ziekte als kanker doet heel veel met jou als mens en met de mensen om je heen. Want je zal toch maar horen dat je kanker hebt. Er gaat dan zo veel door je heen en het leven is op dat moment ook heel onzeker. Welke kant gaat het op? Leven en dood liggen hier dan zo dicht bij elkaar.... en dat doet veel met jou als mens en  patiënt en het doet ook veel met de mensen om je heen.

 Als je met verlies van gezondheid te maken krijgt, kom je ook in een rouwproces. Als je net de diagnose kanker hebt gekregen, ben je meestal met hele andere dingen bezig. Een operatie kan nodig zijn of chemokuren en bestralingen of andere behandelingen. Je weet nog niet hoe je daar doorheen komt. Dat weet je pas als je het achter de rug hebt. Ieder mens reageert anders op een chemokuur of een bestraling. Waar de één last heeft van misselijkheid, kan de ander daar helemaal geen last van hebben. Je kunt je niet vergelijken met een ander. Je zult zeker dingen herkennen door wat een ander vertelt .... en ook hier zal je je eigen weg moeten gaan en je eigen ervaringen op gaan doen. Er komt misschien een moment dat je merkt dat je graag met iemand wilt praten, dat je wilt delen over wat er in je omgaat. Soms kun je dit met je partner, ouders, kinderen of vrienden en soms ook niet. Gewoon doorgaan is niet aan te raden. Rouw wil doorvoeld en doorleefd worden en het is voor jou belangrijk om dat te doen. 

Een ziekte als kanker kan heel grillig verlopen. Ik hoor vaak dat het net een achtbaan is waar mensen in zitten en dat je vaak niet weet wanneer die gaat stoppen. Je kan je zo overgeleverd voelen aan de artsen en aan de behandelingen die je moet ondergaan. Het ene moment kan je nog denken dat het de goede kant op gaat en het volgende moment kan het ineens de tegenovergestelde richting uitgaan. Het is niet te voorspellen en daarmee omgaan kan moeilijk zijn.

Als je klaar bent met de behandeling kan je je soms ook geen raad weten met jezelf. Hoe sta je ervoor? Is de kanker weg? Wacht je nog op uitslagen? Ben je uitbehandeld? Ben je schoon? Hoe nu verder? 

Delen wat er in je omgaat kan veel ruimte geven voor jezelf, welke kant het ook op zal gaan. Je kunt sowieso voor een stukje kwaliteit kiezen. Kwaliteit alleen al in het jezelf serieus nemen wat een ziekte als kanker voor jou betekent en wat het met je doet. Kwaliteit toevoegen aan je leven, hoe lang of hoe kort het nog zal zijn. 

Ik weet uit eigen ervaring en door mijn werk als therapeut en coach dat praten over wat er in je leeft een opluchting kan zijn. Afscheid nemen van gezondheid, rouwen ... het blijft op ons wachten tot wij er aan toe zijn om het te doorvoelen en te doorleven. We willen zo graag weer het 'normale' leven oppakken. Maar wat is normaal? We zullen ons nieuwe normaal mogen gaan ontdekken.

Heb jij kanker of kanker gehad en je wilt graag begeleid worden om wat er in je leeft te doorvoelen en te doorleven, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat jij nodig hebt.