Marja Sas, Praktijk voor Coaching & Therapie

Over Verlies, Verandering en Afscheid ..... en over Rouw

Voor verwijzers

Ziet u ze vaak tegenover u zitten? Mensen die dreigen uit te vallen na een verlies, of die al zijn uitgevallen en nu ziek thuis zijn? We weten dat rouw volgt op een verlies, en de vraag is of we de symptomen herkennen? Dat geldt voor degene die het overkomt en ook voor u als arts, bedrijfsarts of werkgever. 
De signalen kunnen heel subtiel zijn; prikkelbaarheid en stoer doen zijn hier voorbeelden van. Veel gehoord is de zin 'oh met mij gaat het goed hoor'. Durft iemand toe te geven dat het niet zo goed gaat? Dit hangt zo af van degene die in rouw is en ook van de omgeving. Durft iemand zich te laten zien in al zijn kwetsbaarheid, want dat je kwetsbaar bent na een verlies is wel zeker.

Verlies van een dierbare is het meest bekend en zoals u hiernaast kunt zien, zijn er nog veel meer vormen van verlies. Het is belangrijk ook die te herkennen en te weten dat daar een rouwproces op volgt.

Als we kijken naar veranderingen in organisaties kan voor de één een verandering een uitdaging zijn, waar diegene vol voor gaat en voor de ander kan een verandering een gevoel van verlies teweeg brengen en is er aandacht nodig voor wat wordt achtergelaten. In onze huidige maatschappij zijn we vooral gericht op het vooruit gaan, het vooruit kijken en ook op het doorgaan. Doelen moeten gehaald worden ... en soms is het juist nodig om stil te staan en te kijken waar we vandaan komen, wat we achter ons laten, en om afscheid te nemen. Ook te kijken wat we meenemen van dat wat we achter laten. Door herkenning, erkenning en aandacht neem je mensen mee.

Ik heb me gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na verlies en verandering. Het is essentieel om door het rouwproces heen te gaan, om de rouw te doorvoelen en te doorleven. Doen we dit niet dan haalt het ons toch een keer in. Sommige mensen doen het van nature en anderen doen dat niet. 
In situaties van verlies en verandering kan de draagkracht drastisch verminderen en het werk als een te grote last worden ervaren.  Door coaching en therapeutische begeleiding neemt de draagkracht weer toe en komen draagkracht en draaglast weer in balans.
Mogelijk wordt ziekteverzuim voorkomen of ziekteverzuim wordt verkort. 

Mocht u dus iemand tegenover u hebben zitten na een verlies of verandering en diegene dreigt uit te vallen of is al uitgevallen en is nu ziek thuis, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik sta u graag te woord over de mogelijkheden van begeleiding en maak graag een offerte op maat voor u.