Marja Sas, Praktijk voor Coaching & Therapie

Over Verlies, Verandering en Afscheid ..... en over Rouw

soms blijft iets hangen ...

door Marja Sas, 4 juli 2018

Een paar weken geleden vertelde ik iemand over mijn foto’s en verhalen en dat dit voor mij ook een weg is om mezelf zichtbaar te maken in de wereld, mezelf te laten zien. Hij zei ‘dat is camouflage’. Ik hoorde het, vroeg niet verder … en toen ik thuis was, merkte ik dat dit was blijven hangen. Niet op een vervelende manier en toch kwam het steeds weer even voorbij.
Was het echt zo dat ik me verschuil achter mijn foto’s en mijn verhalen? Want dat hoorde ik achter zijn woorden. 

Twee dagen geleden was er een vriend op bezoek en tijdens het natafelen vertelde ik hem dat dit me nog bezighield. En tijdens het gesprek met hem kon ik zo goed voelen dat er zo veel meer zit in mijn foto’s en verhalen en dat ik juist daarmee zo veel van mezelf en mijn essentie laat zien. Al delende kwam ik er ook achter dat er een prachtige parallel is met mijn werk … het begeleiden na verlies en in verandering.
Je focust,
je zoomt in,
je stelt scherp,
iets wordt heel helder,
iets laat zich zien
… en het komt zo vanuit de essentie. 

Het ontroerde me ten diepste dat er zo’n mooie parallel is tussen mijn werk als coach en therapeut en mijn werk als fotograaf en storyteller. Oeps … dit laatste heb ik nog nooit hardop uitgesproken, laat staan zwart op wit gezet. En in alles wat ik doe gaat het om focussen, inzoomen, scherp stellen, iets helder krijgen, en vooral vanuit je essentie kijken en luisteren. In mijn werk als fotograaf en storyteller mag ik nog groeien … en het voelt of ik hier nu net ben ingestapt.

Het bleef dus niet voor niets hangen. Zijn woorden hadden me duidelijk iets te vertellen. Blij dat ik heb geluisterd en dat het me helder is geworden.


 #dankbaar #blij #zichtbaarmaken #inzoomen #focussen #scherpstellen.